Kızılay Web Banner 120X600
Kızılay Web Banner 120X600
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Spor
  • Eğitim
  • Dünya
  • Bilim - Teknoloji Kadın Yaşam Karaman Kültür Sanat Medya Otomobil Tarihten
  • Ara
SON DAKİKA:
İYİ Parti Aday Adaylarını Tanıttı
Abdullah Akkuş; “Güçlü Türkiye Yolunda Bende Varım”
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Köşe Yazarları
  2. Berat Kuş
  3. ARABULUCULUK NEDİR
05 Mart 2020 - 16:34

ARABULUCULUK NEDİR

05 Mart 2020 - 16:34
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
ARABULUCULUK NEDİR
Berat Kuş
Berat Kuş

Uyuşmazlıkların yargıya intikalinden önce çözümlenmesine ilişkin yöntemlerden biri olan arabuluculuk tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de her geçen gün daha fazla uygulama alanı bulmaktadır. Bu gelişmeler tüm bireylerin bu konuda daha fazla bilgi sahibi olmasını gerektirmektedir. 

PEKİ NEDİR BU ARABULUCULUK?

Arabuluculuk, aralarında davaya konu olmuş veya olabilecek bir uyuşmazlık olan kişilerin meseleyi bir arabulucu eşliğinde karşılıklı olarak müzakere ederek çözüme kavuşturdukları bir süreçtir. 
Arabulucu, uyuşmazlık yaşayan tarafları bir araya getirerek onların birbirlerini dinlemelerini, anlamaları sağlayan adeta köprü gören tarafsız ve bağımsız üçüncü kişidir. Arabulucu taraflara eşit mesafede yaklaşan üçüncü bir kişi olmakla birlikte, bir karar merci değildir.  Değinmek gerekirse, sadece Adalet Bakanlığı tarafından tutulan arabulucular siciline kayıtlı kişiler arabuluculuk faaliyeti yürütebilirler. Arabuluculukta, taraflar aralarındaki ihtilafa çözümü bizzat kendileri bulacaktır.  Arabulucu tarafların kendi çözümlerini kendilerinin bulmalarına yardımcı olur. Arabulucu bu yönüyle uzlaşmacı diyalog kültürünün gelişmesine ve yerleşmesine yardımcı olmaktadır. 

ARABULUCULUK YARGILAMA MIDIR?
​
​​​​​​
Arabuluculuk delil ve belgeye dayalı bir yargılama değildir. Arabulucu da yargılama faaliyeti yapmaz ve taraflar adına karar vermez. Çünkü arabuluculuğun asıl amacı, iletişimsizliği gidermektir. Arabuluculukta, arabulucu tarafları bir araya getirir, çözümlerini kendilerinin üretmesini sağlamak için aralarında iletişim sürecinin kurulmasını gerçekleştirir. Hatta bu süreçte tarafların çözüm üretemediklerinin ortaya çıkması hâlinde on¬lara çözüm önerisi de getirebilir. Ancak son söz yine taraflarındır. 

HANGİ DAVALARDA ARABULUCUYA GİTMEK ZORUNLUDUR?

Hukuki uyuşmazlıklarda arabulucuya başvurup başvurmama serbesttir. Ancak bu genel kurala, kanunla bazı istisnalar getirilmiş ve zorunlu arabuluculuk gibi çok önemli bir kavram hukuk dünyamıza girmiştir. 
7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu ile birlikte 01.01.2018 tarihinden itibaren “bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle” açılan davalarda, arabulucuya başvurulmuş olması dava şartı olarak kabul edilmiştir. Diğer bir ifadeyle bu tür işçi-işveren uyuşmazlıklarında mahkeme öncelikli olarak arabulucuya başvurmuş olma koşulunu arayacaktır. 
İşçi tarafından talep edilebilecek, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, kötü niyet tazminatı, eşitliğe aykırılık tazminatı, sendikal tazminat, mobbing tazminatı, ücret, prim, ikramiye, fazla mesai ücreti, yıllık izin ücreti, hafta tatili ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti ve benzeri işçilik alacaklarının söz konusu olması halinde dava açılmadan önce arabulucuya gidilmesi gerekmektedir.  

Yine 7155 sayılı Abonelik Sözleşmelerinden Kaynaklanan Para Alacaklarına İlişkin Takibin Başlatılması Usulü Hakkında Kanunla 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununa eklenen 5/A maddesi ile ticari davalarda, konusu bir miktar paranın ödenmesi olan alacak ve tazminat talepleri hakkında dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması 01.01.2019 tarihi itibariyle dava şartı haline getirilmiştir.  

Bunun anlamı, bu tür uyuşmazlıklar söz konusu olduğunda, dava açılmadan önce arabuluculuğa başvurulmasının zorunlu olmasıdır. Diğer bir ifadeyle dava açmak isteyen taraf, önce arabuluculuk adı verilen süreci tamamlamak yani dava açmadan önce karşı tarafla arasındaki husumeti bir arabulucu önünde son kez görüşmek zorundadır. Bu görüşmelere dair tutulacak olan son tutanak ile ancak süreç olumsuz olarak tamamlandıktan sonra başvurucu taraf davasını açabilecektir. Ticari uyuşmazlıklar bakımından da arabuluculuğa başvurunun dava şartı haline getirilmesiyle, zorunlu arabuluculuk geniş bir uygulama alanı bulmuştur. 

Bahsedilen zorunlu haller dışında ise taraflar üzerinde tasarruf edebilecekleri yani sulh olabilecekleri her türlü özel hukuk uyuşmazlığıyla ilgili ihtiyari arabuluculuk yoluna başvurabilmektedirler. Örneğin, kredi sözleşmeleri, alım satım sözleşmeleri, eser sözleşmeleri, işçi alacakları, kira uyuşmazlıkları, tüketici uyuşmazlıkları, deniz ticareti ve sigorta uyuşmazlıkları, marka-patent uyuşmazlıkları, boşanmadan sonraki mal paylaşım uyuşmazlıkları gibi uyuşmazlıkların çözümü için arabulucuya gidilebilmektedir.  

ARABULUCULUĞUN AVANTAJLARI VAR MIDIR? 

Vurgulanmalıdır ki, arabuluculuk Türk Yargı Sisteminin en önemli sorunlarından biri olan yargının iş yükünün azaltılmasını sağlayacaktır. Davaların uzun sürüyor olması uyuşmazlığın taraflarını mağdur ettiği gibi, mahkemelerin de iş yükünü arttırmaktadır.  Öte yandan arabuluculuk görüşmeleri ile çoğunlukla 1 günde hatta birkaç saatte sonuca ulaşılmaktadır. Bir diğer yönü ise yargıya nazaran çok daha ekonomik olmasıdır.  Arabuluculuğu bir başka tercih sebebi de gizliliğin esas olmasıdır. Arabuluculukta “bu masada konuşulan bu masada kalır” ilkesi hâkimdir. Yargı yolunda bir kazanan bir de kaybeden olmak zorundadır ve başka alternatifi yoktur. Ancak arabuluculukta KAZAN-KAZAN prensibi geçerlidir. Masadan her iki taraf da kazanarak kalkabilecektir. Arabuluculuğa “dostane çözüm yöntemi” de denilebilir. Arabuluculuk taraflara bir çözüm dayatmaz, tarafların iradesi dışında bir çözüm arabuluculuk masasından çıkamaz. Tarafların arabuluculuk yoluyla uyuşmazlıklarının çözümlenememesi durumunda mahkemeye başvuru hakları da devam etmektedir. Arabuluculuk yolu ile uyuşmazlıkların çözümünün hızlı olması, yargılama giderleri ile kıyaslandığında daha ekonomik olması, taraflar arasındaki anlaşmanın gizli kalması, emsal oluşturmaması, tarafların uzlaşma kültürü içerisinde sonuca varması, işçinin işverenini referans olarak gösterebilmesi, işverenin de uzlaşmacı tavır sergilemesi ve yargı yükünün hafifletilmesi, kontrolün taraflarda olması, taraflar arasındaki ilişkilerin korunması gibi diğer faydalarından da burada bahsedebiliriz. 

Görüleceği üzere arabuluculuk, yapısında hoşgörü ve uzlaşı kültürü bulunan toplumumuzda çok çabuk karşılık bulmuş, başarılı sonuçlar elde edilmeye başlanmıştır. Toplumsal barışın sağlandığı, uzlaşı kültürünün hâkim olduğu, kavgaların yaşanmadığı bir toplum olmamız ve paylaştığım bu bilgilerin Karamanlı siz değerli hemşehrilerime faydalı olması temennisi ile saygılar sunarım…

Berat KUŞ
Avukat-Arabulucu


 

  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
    Köşe Yazarları
    Av. Ali Tümbaş
    Av. Ali Tümbaş
    ZİNA EDENE TEDBİR NAFAKASI YOK
     Öğretmenler, Öğretmeye Vakit Bulamıyor
    Mert Can Aslantaş
    Öğretmenler, Öğretmeye Vakit Bulamıyor
    Yaşam koçu kimdir?
    Eda GÖKTAŞ
    Yaşam koçu kimdir?
    Psikoterapi Nedir? Kimler Psikoterapiden Faydalanabilir?
    Saime BEYDİLİ
    Psikoterapi Nedir? Kimler Psikoterapiden Faydalanabilir?
    KARAMAN BELEDİYESİ ''TERZİ KENDİ SÖKÜĞÜNÜ DİKEMEDİ''  ATA SÖZÜNÜN BİRKEZ DAHA GERÇEKLİK KAZANMASINA YOL AÇTI
    Mehmet Kartal
    KARAMAN BELEDİYESİ ''TERZİ KENDİ SÖKÜĞÜNÜ DİKEMEDİ'' ATA SÖZÜNÜN BİRKEZ DAHA GERÇEKLİK KAZANMASINA YOL AÇTI
    DURUŞ TAVİZDE TIPKI YALAN GİBİDİR, BİRKEZ VERDİNİZ Mİ ARKASI GELİR
    Hasan Gömleksiz
    DURUŞ TAVİZDE TIPKI YALAN GİBİDİR, BİRKEZ VERDİNİZ Mİ ARKASI GELİR
    ARABULUCULUK NEDİR
    Berat Kuş
    ARABULUCULUK NEDİR
    ''Bir Çocuk Yetişir; Tüm Dünya Değişir''
    Fatih Tekin
    ''Bir Çocuk Yetişir; Tüm Dünya Değişir''
    KARAMAN İÇİN AT GÖZLÜĞÜ ÇIKARTILMALI.
    Halit Özkan
    KARAMAN İÇİN AT GÖZLÜĞÜ ÇIKARTILMALI.
     10 OCAK GAZETECİLER GÜNÜ
    Zülküf Atael
    10 OCAK GAZETECİLER GÜNÜ
    SONUMUZ NE OLACAK
    Hasan Hüseyin Şanlıtürk
    SONUMUZ NE OLACAK
    TÜM ANNELERİN ANNELER GÜNÜ KUTLU OLSUN
    Veysel Göktekin
    TÜM ANNELERİN ANNELER GÜNÜ KUTLU OLSUN
    Çok Okunan Haberler
    Karaman'da hastaneye personel alımı yapılacak
    Karaman'da hastaneye personel alımı yapılacak
    İmaret Alüminyum'dan Cam Balkon Bahar Kampanyası
    İmaret Alüminyum'dan Cam Balkon Bahar Kampanyası
    Karaman'da trafik kazası: 2 ağır yaralı
    Karaman'da trafik kazası: 2 ağır yaralı
    Ana Sayfa
    Gündem
    Siyaset
    Ekonomi
    Asayiş
    Sağlık
    Spor
    Eğitim
    Dünya
    Bilim - Teknoloji
    Kadın
    Yaşam
    Karaman
    Kültür Sanat
    Medya
    Otomobil
    Tarihten
    Köşe Yazarları
    Foto Galeri
    Video Galeri
    Biyografiler
    Günün Haberleri
    Arşiv
    Gazete Arşivi
    Karikatürler
    Anketler
    Hava Durumu
    Gazete Manşetleri
    Nöbetci Eczaneler
    Namaz Vakitleri
    • Sitene Ekle
    • Rss
    • Künye
    • İletişim
    • Çerez Politikası
    • Gizlilik İlkeleri

    Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
    İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

    Yazılım: Tumeva Bilişim