Psikoterapi duygularımızı anlamak, kendimize olan yakınlığımızı arttırmak, çevremizle ve dünyayla olan ilişkilerimizi anlamlandırmak için bir uzman rehberliğinde kendi hayat yolculuğumuz hakkında en güvenli şekilde değerlendirmeler yapabileceğimiz, tüm olumlu olumsuz yaşam deneyimlerimize yeni bir çerçeveden bakabildiğimiz kendimizi keşfetme biçimimizdir aslında…
Psikoterapistlere ve psikoterapiye olan ön yargı günümüzde ne yazık ki devam etmektedir. Oysaki herhangi bir fiziksel rahatsızlık yaşadığımızda konun uzmanı doktorlara başvururuz.
İçimiz sıkıldığında, kendimizi çıkmazda hissettiğimizde kaygılarımız arttığında yani psikolojik nedenlere dayalı sorunlar yaşadığımız durumlarda vücudumuz bu sorunları kabul etmemeye başlar. Psikosomatik rahatsızlıklar kendini gösterebilir. ( Cilt problemleri, ciddi baş ağrıları, bağırsak ve mide problemleri vb…) Ancak toplumda birçok birey tüm bu sonuçlar kendini gösterene kadar psikoterapiste yada psikiyatriste başvurma konusunda direnç gösteriyor. Konuyla ilgili bazı çekinceler şöyledir;
Nasıl anlatacağım?
Ben deli miyim ki psikoloğa gideyim?
Psikoloğa nasıl güveneceğim?
Anlattıklarım başka kimsenin başına gelmemiştir.
Terapist beni yargılar mı?
Tüm bu çekincelerden dolayı terapistlere gitmekten kaçınmak çok ciddi psikosomatik rahatsızlıklara zemin hazırlayabilir.
Psikoterapiyi kendimize ve zihnimize yaptığımız bir tür bakım olarak da tanımlayabiliriz. Bir uzman tarafından psikolojik destek almak bizi orta ve uzun vadede karşılaşabileceğimiz birçok ruhsal hastalıklardan korur. ( Depresyon, şizofreni, kaygı bozukluğu, panik atak, panik bozukluk, sınırda kişilik bozukluğu, iki uçlu bozukluk vb…)
Psikoterapide kişinin iç dünyası açıldıkça terapist yardımıyla bilinç dışını tanır ve anlamlandırır. Bu sayede bastırılan her sıkıntı gevşemeye başlar bununla birlikte bireyin yaşam kalitesi ve konforu artar.
Kimler Psikoterapiste Gidebilir?
Bir kişi bir konuda sıkıştığında ve zorlandığında hayatında aşamadığını düşündüğü bir konu olduğunda terapiste başvurabilir.
Psikoterapiye iç görü ve farkındalık kazanmak isteyen herkes gidebilir. Yani bir kişinin ciddi bir ruhsal hastalığa sahip olmasına gerek yoktur. Bireyin kendisinde psikoterapiye ihtiyaç duyduğunu hissetmesi yeterlidir. Yaş, eğitim, kültürel durum fark etmeksizin ihtiyaç duyan herkes psikoterapi hizmetinden faydalanabilir.
Saime BEYDİLİ