Türkiye’nin önemli sebze üretim merkezlerinden biri olan kentte bu yıl yaklaşık 25 bin dönüm alana domates ekildi. Dönüm başına ortalama 5-6 ton verim alınırken, yaz boyunca hasadın devam etmesi bekleniyor.
Özellikle salçalık domatesin tarlada 3 TL’ye kadar düşen fiyatı üreticiyi zor durumda bıraktı. Sofralık domateste ise fiyatlar 5 liraya kadar gerilemiş durumda. Üreticiler, bir dönüm domatesin maliyetinin 35-40 bin lirayı bulduğunu ifade ediyor.
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Adana’da domatesin ekim alanı çok geniş değil ama fiyatlar beklenmedik şekilde düşük. Geçen yıl fiyatlar 6-7 lira arasındayken, bu yıl salçalık domates 3-3,5 liraya kadar geriledi. Piyasada talep yok. Adanalı çiftçi bu yıl hiçbir üründen para kazanamadı. Devletten DFİF desteği istiyoruz” diye konuştu.
Kentte 150 dönüm alanda domates üreten çiftçilerden Lütfi Kılıç da, “Salçalık domatesin fiyatı 3-3,5 lira arasında gidip geliyor. Sofralık domatesi ise 5-6 liraya anca satabiliyoruz. Maliyet çok yüksek, ürün kendini zor kurtarıyor” diyerek durumu özetledi.
Bu sezon Adana’da yaklaşık 150 bin ton domates rekoltesi bekleniyor.











