Bugün
Gündem
13 Nisan 2023 - 13:07

Arife Korkmaz'dan nakledilen böbrekle hayata tutundu

13 Nisan 2023 - 13:07

Konya’da, diyaliz hastası İsmail Karaduman trafik kazasında hayatını kaybeden 22 yaşındaki genç kızdan nakledilen böbrekle 16 yılın ardından sağlığına kavuştu.

TAKİP ETTAKİP ET
Arife Korkmaz'dan nakledilen böbrekle hayata tutundu

“Hastamızın genel durumu iyi”
Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Şakir Tavlı, İsmail Karaduman’ın 16 yıldır diyaliz tedavisi gördüğünü hatırlatarak, “Hastaya Karaman’da trafik kazası nedeniyle hayatını kaybedip, beyin ölümü gerçekleşmiş olan 22 yaşındaki bir genç kızın sağ böbreğini sağ tarafına naklettik. Hastamızın genel durumu iyi. Birkaç gün içinde de taburcu etmeyi düşünüyoruz” dedi.

“İsteğimiz kadavradan nakillerin artması”
Organ bağışı konusunda Türkiye’nin Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında çok ön saflarda olmadığını kaydeden Prof. Dr. Şakir Tavlı, “Bizim isteğimiz kadavradan nakillerin artması, canlıdan nakillerin azalması. Ama ülkemizde yüzde 70 canlı verici nakil yaparken, yüzde 30 kadar kadavradan nakil yapabiliyoruz. Halbuki bu oran İspanya’da tam tersine. Yüzde 80’e yakın kadavra nakilleri var. Dolayısıyla beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerde organların, hayati fonksiyonlarını sağlayabilmesi için ihtiyaç duyan kişilere nakledilmesi bir öncelik. Bu konuda çabalar devam ediyor ama tam istediğimiz seviyeye ulaşmış değiliz maalesef” ifadelerini kullandı.