Reklam

Mücadele Metotları Anlatıldı

Bu yazı 2356.  defa sizin tarafınızdan okunuyor.

Mücadele Metotları Anlatıldı        Tarım İl Müdürlüğü düzenlediği Bahçe Günü ile çiftçilere, Elma Gövde Kurdu, Haziran Böceği ve Yaprak Büken Erginleri ile biyoteknik mücadele yollarını anlattı.

       Karaman Tarım İl Müdürlüğü, İsmet Orduoğlu'na ait elma bahçesinde Tarım İl Müdür Yardımcısı Vekili Refik Kiraz, Bitki Koruma Şube Müdürü Fevzi Tosun, teknik elemanlar ile 30 çiftçinin katıldığı "Elma Gövde Kurdu, Haziran Böceği ve Yaprak Büken Erginlerine Karşı Biyoteknik Mücadele" konulu Bahçe Günü yapıldı.

       Bahçe Gününde Bitki Koruma Şube Müdürü Fevzi Tosun yaptığı konuşmada: "Kültür bitkilerinde zararlı olan hastalık, zararlı ve yabancı otlara kültürel, mekanik, biyolojik, biyoteknik ve kimyasal mücadele metotlarıyla mücadele edilmektedir. Zirai mücadele denince de ilk önce ilaçlı mücadele olan kimyasal mücadele anlaşılmaktadır. Ancak kimyasal mücadelenin insan ve çevre sağlığı ile diğer canlılar üzerinde ortaya çıkardığı olumsuzluklar yıllardır ihmal edilen alternatif mücadele metotlarının uygulanmasını arttırmıştır.

       Bu noktadan hareketle, İl Müdürlüğümüzce üreticilerimizin mücadelesinde sıkıntı yaşadığı zararlılarla mücadelede biyoteknik ve mekanik mücadele çalışmaları olumlu sonuç vermiştir.

       Bunlardan birincisi, halkımız arasında "Kadı lokması" olarak da bilinen, fidanların ve ağaçların köklerini yemek suretiyle zarar yapan haziran böceği(manas)'ne geliştirilen ışıklı tuzaktır. Tırtılı "C" harfi şeklinde olan zararlının Haziran - Temmuz aylarında akşamları uçan erginleri beyaz ışıklı tuzakla yakalanarak yumurta bırakmadan imha edilmektedir.

       İkincisi sarı kapaklı besi tuzağıdır. Bununla da yaprakbüken ve gövde kurdu kelebekleri toplanarak yeniden nesil vermeleri engellenmektedir. Burada sarı kapağın böcekler için cezp ediciliğinden istifade edilmektedir.

       Üçüncüsü elma içkurdu için elma ağaçlarının gövdesine haziran ayı başından itibaren mukavvadan tuzak bantlar sarılmasıdır. Oluklara giren larvalar hasadın ardından bantlarla birlikte toplanıp imha edilmektedir.

       Burada üzerinde önemle durulması gereken nokta şu: Bu uygulamaların başarıya ulaşabilmesi için hep birlikte ve herkesin yapması gerektiği. Karaman'ın elma üreticisi geçmişte hep birlikte kullanarak çiçek zınnı yoğunluğunu nasıl düşürmüşse bunları da uygulayarak haziran böceği, yaprakbüken ve gövde kurduna karşı başarı sağlayacaktır." dedi.

Mücadele Metotları Anlatıldı

Mücadele Metotları Anlatıldı



Bu sayfayı Ekle
| Başka...